top of page

Uusi vuosi 2021

Updated: Dec 31, 2020

Vihdoin tämä vuosi päättyy! Onhan tässä ollut paljon hyvääkin, mutta silti todella suuri helpotuksen aalto valuu ylitseni, kun ajattelen kuinka voi repäistä tyhjän sivun vuodelle 2021. Hei hei 2020 ja tervetuloa 2021.


Vuosi 2020 opetti pysähtymään ja hiljentämään tahtia, kuten varmasti moni siellä toisessa päässä ruutua voi myös todeta. Opimme mistä kannattaa todella huolehtia ja mitkä asiat ovat toisarvoisia. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut läsnä koko vuoden, sillä mistään muusta ei ole puhuttukaan. Nyt voimme ottaa opiksmeme tästä vuodesta ja päästää irti kaikesta negatiivisesta mitä tapahtui vuonna 2020. Otetaan askel kohti tulevaisuutta ja vuotta 2021.

Aloin pohtia, miksi ihmiset tekevätkään uudenvuoden lupauksia. Miksi halutaan parantaa omia tapoja tai aloittaa puhtaalta pöydältä. Kaiketi olemme välillä hieman hukassa ja uusi vuosi tuo tullessaan tietynlaista selkeyttä ja kirkkautta. Teemme päätöksiä, jotka johtavat meitä kohti parempaa. Tietysti on melko yleistä, että lupaukset ovat määräaikaisia parannuksia. Sopimus tulee päähänsä ehkä tammikuun vaihtuessa helmikuuhun tai aivan viimeistään maaliskuun portilla. Niin käy, koska arki ja ajan puute painavat päälle. Kuljemme joululomasta kohti hiihtolomaa puuskuttaen kuin höyryveturi ja toivomme että energiaa riittää seuraavaan lomaan saakka. Olemme suuren koneen tärkeä osa jonka on pyörittävä päivästä toiseen tai kone kaatuu. Ja kone ei vain saa kaatua.


Mitkä kaikki asiat vaikuttavat hyvien päätösten unohtumiseen ja elämäntapojen palaamiseen vanhoihin raameihin? Kiire ja sen mukana tuleva stressi tietysti. Ne ovat tehokas kaksikko tappamaan energiaa ja väsymisen myötä myös elämäntavat vaipuvat herkästi enemmän arjesta selviytymisen puolelle. Ainakin omalla kohdallani voin allekirjoittaa tämän kaavan. Tulee hetkiä joina herään jaksoon jossa eletään ja huomaan, että ruokavalio on hieman ruosteessa tai unen määrä on päässyt laskemaan liiaan alas. Vihaan näitä hetkiä, sillä ne osoittavat tietyllä tavalla epäonnistumista itselleni. Olen epäonnistunut pitämään huolta omasta kehostani. Koen, että meillä on vain yksi keho kuten meillä on vain yksi planeettakin. Molempia on paljon vaikeampi korjata jälkeen päin ja on helpompaa pitää huolta niistä alunperin. Onkin todella ikävää, kun huomaa että on epäonnistunut elämään omien arvojensa mukaisesti. Kuinka voimme pitää haluttuja tapoja yllä ja ehkäistä stressin negatiivisa vaikutuksia kehoomme? Miten voisimme oppia jarruttamaan ennen kuin väsymme liikaa arkeen? Ja millainen uudenvuoden lupaus vie pidemmälle kuin tammikuun loppuun?


Entäpä jos?

Ehkäpä voisimmekin ottaa erilaisen lähestymistavan näihin uudenvuoden lupauksiin? Ehkä voimme muuttaa lupausten tavoin elämäntapojamme tai kehittää uusia tavoitteita itsellemme, mutta niin että uudet tavat pysyvätkin pidempään matkassa. Ehkä emme tee lupausta, sillä lupaus on hirveän haastavaa ylläpitää toista ihmistä tai sosiaalista painetta varten. Ehkä teemme lupausten sijaan investoinnin itseemme.


Ehdotan sinulle vaihtokauppaa. Luovu uudenvuoden lupauksesta ja sen sijaan pohdi mitä sinä haluat olla kymmenen vuoden päästä tästä hetkestä. Tai jos se on liikaa, mieti vain viiden vuoden päähän. Mitä sinä haluat olla tai missä sinä haluat olla? No, mitä tällä ajatuksella pitäisi tehdä? Se pitää tietenkin sijoittaa.

Jos tahdot ansaita paljon rahaa viiden vuoden kuluttua, pohdi mikä on tuo bisnes ideasi joka vie sinut oman alasi huipulle ja ota selvää vaihtoehdoistasi. Jos unelmasi onkin jotain terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää, pohdi mitä voit tehdä jokapäiväisessä arjessasi päästäksesi tavoitteesesi. Oli sinun tavoitteesi mitä tahansa maan ja taivaan välillä, älä lupaa kenellekään tavoitella sitä, vaan tavoittele sitä. Pienten askelien ottaminen suurten sijaan kantaa usein kauemmas. Pilkkomalla omia tavoitteita tai muutoksia elämässä, voidaan tehdä itselle helpommaksi pysyä uusissa muutoksissa kiinni. Niinpä näiden sanojen saattelemina ojennan sinulle hyvän ja yksinkertaisen esimerkin, minun haasteeni venyttelijöille tai sellaiseksi haluaville.Haastan juuri sinut siellä ruudun toisella puolen investoimaan itseesi ensi vuodesta lähtien. En halua lupausta siitä, että olet mukana leikissä. En aio kysellä viikon päästä vieläkö olet muistanut venytellä, mutta annan avaimet siihen mitä tarvitset venyttelyn ylläpitämiseksi osana arkeasi tammikuun, helmikuun ja kaikkien kuukausien ajan. Venyttely ei ole kaikille mielekäs kokemus tai muisto, mutta uskon voivani auttaa jokaista liikkujaa löytämään oman mielekkään venyttelykokemuksensa. Tarjoan ilmaisia venyttelyohjelmia, joilla pääset hyvin alkuun ja voit tulostaa sivultani Venyttely Vahdin jääkaapin oveen muistutuksesi itsellesi siitä mihin olet päättänyt investoida. Voit seurata videoitani You Tubesta ja löytää uusia harjoitteita vanhojen tilalle tai tueksi. Ja kaiken lisäksi voit tehdä tämän investoinnin omaan terveyteesi turvallisesti kotoa käsin. Sinun ei tarvitse luopua venyttelystä, vaikka salit olisivat kiinni tai ryhmäliikunnat peruttu. Tulevasta kun ei vielä tiedä.


Ota siis haaste vastaan, investoi omaan fyysiseen hyvinvointiisi ja huomaa kuinka kehosi kankeus katoaa askel askeleelta. En luettele listaa venyttelyn hyödyistä, sillä voit lukea niistä klikkaamalla tätä linkkiä, joka johtaa sinut venyttely sivulleni. Ota selvää itse, älä usko minua, olenhan vain yksi ihminen. Kuitenkin luotan siihen, että löydät tiesi takaisin venyttelyn ja liikkuvuusharjoittelun pariin, sillä se on halpa ja tehkas tapa pitää huolta omata kehosta. Tämän haasteen löydät myös ohjelmat sivulta, jossa ladattavat ilmaiset ohjelmatkin ovat. Haasteen ladatessasi, voit luoda omia tavoitteitasi lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle. Voit itse määrätä tahdin ja aikataulun sille milloin ja missä venyttelet. Saat apua ja vinkkejä siihen, kuinka teet venyttelystä osan elämäntapaasi pysyvästi.

Jos olet edelleen täällä ja jatkoit lukemista näin pitkälle, olen otettu. Haluan toivottaa sinulle hyvää alkavaa vuotta 2021 ja samalla muistutan, että pysyvät muutokset vievät aikaa. Tapojen muuttaminen on asenne, joka pysyy päivästä toiseen ja se täytyy aluksi uudelleen ohjelmoida joka aamu. Lopulta huomaat kuinka tapa alkaa tuntua omalta ja se istuu omaan arkeesi, jos olet puraissut sopivan kokoisen palan. Isot askeleet horjuttavat helposti, pienet vievät eteenpäin hitaasti. Voit valita itse tiesi ja kuinka sitä kuljet. Ehkä venyttely on sinun juttusi, ehkä ei. Tiedät kun olet kokeillut.


Jos kiinnostuit aiheesta enemmän, voit kurkatata You Tube kanavalleni. Sieltä löydät videoita liikkuvuuteen liittyen. Videoita tulee vähän kerrassaan lisää, joten pysy kuulolla. Kiitos ajastasi, hyvää uutta vuotta!


Lilian


11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page